MENU

Przekąski

Przekąski

Sałaty

Sałaty

Zupy

Zupy

Dania główne

Dania główne

Desery

Desery

Napoje

Napoje

Dla dzieci

Dla dzieci

Alkohole

Alkohole

LUNCH MENU 18 do 22 listopada

Propozycja lunchowa w cenie 25 zł zestaw obiadowy 3 daniowy z opcją wyboru dań. :)

PONIEDZIAŁEK

PRZYSTAWKI
Barszcz biały – ziemniaki – biała kiełbasa – śmietana z Podlasia
lub
Jajko po benedyktyńsku – domowa chałka – sos holenderski – szpinak – groszek cukrowy – pieczarki
DANIA GŁÓWNE
Schabowy w chrupiącej panierce panko – kremowe puree ziemniaczane – buraczki zasmażane
lub
Tarta z pieczonego buraka – konfitura z czerwonej cebuli – mix sałat – majonez homarowy
DESER
Mini beza pavlova – krem amaretto – owoce

WTOREK

PRZYSTAWKI
Barszcz czerwony – puree ziemniaczane z okrasą – oliwa chrzanowa
lub
Plastry pieczonego buraka – mus z koziego sera – orzechy w karmelu – winegret włoski rukola
DANIA GŁÓWNE
Lasange z wołowiną – sos pomidorowy – ser mozzarella – oregano – domowy makaron
lub
Pierogi ze szpinakiem – sos serowy – salsa pomidorowa – chili
DESER
Domowy sernik – pomarańcza

ŚRODA

PRZYSTAWKI
Zupa ogórkowa – chrupiące warzywa – ziemniaki – koperek – majeranek
lub
Bliny ziemniaczane – śledź bałtycki – śmietana z Podlasia – kiszone warzywa
DANIA GŁÓWNE
Pierogi z kapustą i grzybami – puree cebulowe – palone pieczarki – sos grzybowy
lub
Pierogi z mięsem – konfitura z cebuli – mus z suszonych pomidorów – sos demi glace
DESER
Domowa szarlotka – beza włoska

 

CZWARTEK

PRZYSTAWKI
Krem z cukinii – oliwa szczypiorkowa – grzanki ziołowe
lub
Humus z białej fasoli – sezam – oliwa szczypiorkowa – kiszone warzywa
DANIA GŁÓWNE
Burger wołowy – domowa bułka – sałata lodowa – ogórek chili – majonez domowy – ser – konfitura cebulowa
lub
Pieczony seler – puree z pasternaku – grillowana cykoria – sos pomarańczowy
DESER
Tort warszawski – WZ – krem śmietanowy – konfitura wiśniowa

PIĄTEK

PRZYSTAWKI
Bouillabaisse – kremowa zupa rybna – cofitowane ziemniaki – mięso małży – kawałki ryby gotowanej – oliwa szczypiorkowa
lub
Plastry marynowanej wołowiny – domowe grzybki – musztarda francuska – winegret włoski – pieczona dynia
DANIA GŁÓWNE
Kotlet rybny – puree ziemniaczane – surówka z kiszonej kapusty – jajo sadzone
lub
Pieczony kurczak – puree ziemniaczane – sos palone masło – pieczony kalafior
DESER
Tarta cytrynowa

MENU

GĘSINA

21 zł

Rosół z gęsi z królewskimi borowikami, oliwą lubczykową i pierożkami z kaszanką

Goose broth with royal mushrooms, lovage oil and dumplings filled black pudding 

 

26 zł

Pissaldiere na cieście francuskim z żołądkami gęsi kołudzkiej, cebulą karmelizowaną i słodko-kwaśną

Puff pastry pissaldiere with goose gizzards, caramelised and sweet & sour onions

 

26 zł

Parfait de Foie Gras z pieczonymi śliwkami, chipsem z kaszy gryczanej, chutney jabłkowym i sosem z palonego masła

with baked plums, buckwheat chips, apple chutney and browned butter sauce

 

64 zł

Konfitowane gęsie udko z leśnymi grzybami, brokułem w tempurze, kluską ziemniaczaną, musem z pieczonego buraka z karmelizowanym jabłkiem i sosem imbirowym

Confit goose leg with forest mushrooms, broccoli in tempura, potato dumpling, baked beetroot mousse with caramelized apple and ginger sauce

 

56 zł

Soczysta pierś gęsi kołudzkiej z pieczonym w miodzie pasternakiem, cydrem gruszkowym, czerwoną kapustą, kluską ziemniaczaną i sosem z palonego masła

Juicy breast of Kołuda goose with honey roasted parsnip, pear cider, red cabbage, potato dumpling and browned butter sauce

 

Przystawki / Starters

38 zł

Marynowana siekana wołowina z domowymi piklowanymi warzywami: szalotka, ogórek, buraczki, grzyby z sosem sambal i olejem lnianym na życzenie z żółtkiem eko

Steak tartare of marinated Polish beef chopped with homemade pickled vegetables:shallots, cucumber, beets, mushrooms with sambal and linseed oil with eco egg yolk on request

27 zł

Śledź litewskiz racuchami ziemniaczanymi, kawiorem łososiowym, olejem lniano chrzanowym, kompresowanym ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i kiszonymi buraczkami

Lithuanian herring with potato pancakes, salmon caviar,horseradish flax oil, compressed cucumber, radish, chives and pickled beets

38 zł

Krewetki pikantne z emulsją maślano-winną, pomidorkami cherry, natką pietruszki i rukolą

Spicy prawns with butter wine emulsion, cherry tomatoes, parsley and rucola

28 zł

Kaszanka z kasztanowym puree, palonym kalafiorem, foie gras, chipsem z siemienia lnianego i sosem porto

Black pudding with chestnut puree, roasted cauliflower, foie gras, linseed chip and porto sauce

32 zł

Żeberka z prosiaka wolno pieczone z domową maślaną chałką, konfiturą z czerwonej cebuli i sosem chimichurri

Slow-roasted piglet ribs with homemade butter challah, red onion jam and chimichurri sauce

Zupy / Soups

19 zł

Żurek staropolski na domowym żytnim zakwasie z białą kiełbasą, wędzonymi żeberkami, ekologicznym jajkiem i oliwą chrzanową

Sour rye soup on homemade rye sourdough with white sausage, smoked ribs, ecological egg and horseradish oil

17 zł

Rosół domowy na pieczonej wołowinie i zagrodowej kurce z domowymi kluskami, chrupiącymi warzywami i natką pietruszki

Amber broth on roast beef and chicken with homemade dumplings, cripsy vegetables and parsley

21 zł

Krem z pieczonej dyni hokkaido z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, prażonymi pestkami, imbirem i oliwą dyniową

Cream of roasted hokkaido pumpkin with coconut milk, lemongrass, roasted pumpkin seeds, ginger and pumpkin oil

Sałaty / Salads

28 zł

Sałata z opiekanym kozim serem z miksem sałat, pistacjami, pieczonymi burakami, dynią, grillowaną gruszką, włoskim sosem i ziołowym pudrem

salad with roasted goat cheese, lettuce mix, pistachios, baked beets, pumpkin, grilled pear, Italian sauce and herb powder

32 zł

Sałata Cezar z kurczakiem zagrodowym z kostką, sałata rzymska, prażone panko, chrupiące kapary, chips z boczku świni złotnickiej, płatkami pecorino romano, natka pietruszki, skórka cytrynowa i sos Cezar

Caesar lettuce with farm chicken supreme, Roman lettuce, roasted panko, crispy capers, chips with bacon from Złotnica, pecorino romano flakes, parsley, lemon zest and and caesar sauce

38 zł

Sałata Cezar z krewetkami - sałata rzymska, prażne panko, chrupiące kapary, chipsem z boczku świni złotnickiej, płatkami pecorino romano, natka pietruszki, skórka cytrynowa i sos Cezar

Caesar lettuce with shrimps, Roman lettuce, roasted panko, crispy capers, chips with bacon from Złotnica, pecorino romano flakes, parsley, lemon zest and caesar sauce

Pierogi / Dania główne

Pierogi Pani Eli / Mrs Betty`s pierogi

26 zł

Pierogi ruskie z ziemniakami i serem, okrasą z cebuli dymki, śmietaną jogurtową. Dla niewegetarian okrasa z boczkiem na życzenie

Pierogi with potatoes and cheese, lard with onions, yoghurt cream for non-vegetarians lard with bacon fried on request

29 zł

Pierogi ze szpinakiem z polskim serem ricotta, grana padano, czerwoną cebulą, sałatką z rukoli, mikro ziołami i gęstym sosem z polskich pomidorów

pierogi with spinach, Polish ricotta cheese, grana padano, red onions, rocket salad, micro-herbsand a thick sauce of Polish tomatoes

32 zł

Pierogi z kaczką Mulard z musem z suszonych pomidorów, pianą parmezanową, mikro ziołami i sosem porto na życzenie gotowane z wody lub smażone

Pierogi with Mulard duck withwith dried tomato mousse,Parmesan foam, micro herbs and porto sauceas requested, boilt in water or fried

Dania główne / Main courses

72 zł

Stek z polędwicy wołowej 200 g z ziemniakami hasselback z rozmarynem, ze szpinakiem, pieczonymi warzywami, duxelles grzybowym i sosem porto

Sirloin steak 200 g with rosemary hasselback potatoes, with spinach, baked vegetables, mushroom duxelles and porto sauce

46 zł

Policzek wołowy z kremowym puree selerowym, pieczonymi burakami z gorczycą, brendy i sosem porto

Beef cheek with creamy celery puree,baked beetroots with mustard, brendy and porto sauce

46 zł

Bekon stek ze świni złotnickiej z ziemniakami confitowanymi, kapustą z grzybami, wędzonym twarogiem i sosem demi glace

Bacon steak from Zlotnice with confit potatoes,cabbage with mushrooms, smoked farm cheese and demi glace sauce

48 zł

Marynowana pierś kaczki 200 g z pieczonym pasternakiem w miodzie, cydrem gruszkowym, czerwoną kapustą, ziemniaczaną kluską i sosem z palonego masła

Marinated duck breast 200 g with roasted parsnips in honey, pear cider,red cabbage, potato dumpling and browned butter sauce

38 zł

Kremowa kasza gryczana z leśnymi grzybami, brokułem w tempurze, musem z pieczonego buraka, karmelizowanym jabłkiem i oscypkiem

Creamy buckwheat with forest mushrooms, broccoli in tempura,baked beet mousse, caramelized apple and oscypek cheese

48 zł

Filet z sandacza z chrupiącą skórką, pieczoną papryką, czerwonym kawiorem, sosem paprykowo-ziemniaczanym, szafranem, ziemniakami z ogniska i marynowanymi cebulkami

Pike perch fillet with crispy crust, roasted peppers, red caviar, 
paprika sauce, saffron, campfire potatoes and marinated onions

57 zł

Jesiotr wędrowny z puree z zielonego groszku, pierożkami z kapustą, żurawiną i sosem maślano-piwnym

Migratory sturgeon with green peas puree, cabbage dumplings,
cranberry and butter-beer sauce

Desery

Desery / Desserts

18 zł

Tarta gruszkowa z wanilią, migdałami, lawendą i bezą włoską

Pear tart with vanilla, almonds, lavender and Italian meringue

19 zł

Pudding ryżowy z karmelizowanymi figami, wanilią i jadalną ziemią

Rice pudding with caramelized figs, vanilla and edible soil

19 zł

Mini Beza Pavlova z kremem amaretto, owocami i sosem wiśniowym

Meringue Pavlova with amaretto cream, fruit and cherry sauce

22 zł

Torcik Sachera z musem czekoladowym, ganache czekoladowym 70%, czerwonym winem, galaretką śliwkową i brownie migdałowym

Sacher cake with chocolate mousse, 70% chocolate ganache, red wine, plum jelly and almond brownie

22 zł

Sernik z białą czekoladą jadalną ziemią i lodami wiśniowymi

Cheesecake with white chocolate, edible soil and cherry ice cream

24

Deser lodowy z bitą śmietaną i owocami

Ice creams with whipped cream and fruits

Napoje

Napoje

12 zł

Herbata Richmont w dzbanku 0,4L

13 zł

Herbata „Halka” - z konfiturą z płatków róż

8 zl

Kawa

15 zł

Kawa mrożona z lodami

20 zł

Irish coffee

14 zł

Sok wyciskany ze świeżych pomarańczy lub grejpfrutów

7 zł

Woda Cisowianka

7 zł

Napoje gazowane

7 zł

Soki owocowe

10 zł

Domowa lemoniada cytrynowa

MENU DLA DZIECI

dla dzieci do 14 roku życia

Zupy / Soups

9 zł

Domowy rosół (pieczona wołowina-kura zagrodowa) , kluseczki lane, chrupiące warzywa - natka pietruszki

Chicken consomme with homemade noodles, carrot and parsley.

Dania główne

18 zł

Kurczak - chrupiące polęwdiczki z kurczaka, marchewka z groszkiem - frytki

crunchy chicken with french fries and carrots with peas

21 zł

Klopsiki cielęce - kremowe puree ziemniaczane - warzywa gotowane

Veal meatballs - creamy mashed potatoes - boiled vegetables

19 zł

Spaghetti - pyszny sos pomidorowy - świeżo tarty parmezan

Spaghetti - a delicious tomato sauce - freshly grated parmesan cheese

Desery

5 zł

Lody na gałki

ice-cream scoops

3 zł

Dodatki:do wyboru: bita śmietana, owoce lub polewa czekoladowa

extras for choice, whipped cream, fresh fruits, chocolate sauce

10 zł

Sernik z białą czekoladą. pomarańczą i wiśniowymi lodamii

Cheesecake with white chocolate, cherry and orange ice cream

 

ALKOHOLE

Beer

13 zł

Książęce Złote Pszeniczne 0,5 L

13 zł

Książęce Czerwony Lager 0,5 L

13 zł

Książęce Ciemne łagodne 0,5 L

10 zł

Tyskie z beczki 0,5 L

7 zł

Tyskie z beczki 0,3L

Polskie Nalewki 4cl

13 zł

Nalewka, różne smaki:

 

tarninówka, malinowa, pigwówka, dereniówka, rokitnik, owoce lasu, earl grey, wiśniówka, żurawinówka

Wódki 4cl

12 zł

Ostoya

12 zł

Baczewski

22 zł

Belvedere

25 zł

Młody ziemniak

29 zł

Śliwowica z Łącka

10 zł

Żubrówka

9 zł

Wyborowa

18 zł

Wyborowa Exquisite

690 zł

Beluga Transatlantic 70cl

Tequila 4cl

16 zł

Tequila Olmeca Bianco

18 zł

Tequila Olmeca Gold

Gin 4cl

11 zł

Beefeater Pink

18 zł

Bombay Sapphire

24 zł

Hendrick`s

Rum 4cl

15 zł

Havana Club 7 Anos

13 zł

Havana Club 3 Anos

Vermuth 10 cl

15 zł

Martini Bianco

15 zł

Martini Bianco Extra Dry

15 zł

Martini Rosso

Whisky Single Malt 4cl

27 zł

Glenmorangie 10 Y.O.

33 zł

Ardbeg 10 Y.O.

35 zł

Ben Riach

27 zł

Glenffidich 12 Y.O.

49 zł

Glenffidich 18 Y.O.

69 zł

Glendronach 21 Y.O.

39 zł

Clynelish 14 Y.O.

45 zł

Lagavulin 16 Y.O.

Whisky, Whiskey, Bourbon 4cl

21 zł

Chivas Regal 12YO

35 zł

Chivas Regal 18YO

23 zł

Johnnie Walker Black

26 zł

Johnnie Walker Double Black

22 zł

Chivas Regal Extra

25 zł

Chivas Mizunara

21 zł

Jack Daniels

22 zł

Jack Gentleman

18 zł

Wild Turkey

19 zł

Monkey Sholder

17 zł

Jameson Irish

Brandy 4cl

17 zł

Metaxa 5*

17 zł

Gran Garvey

24 zł

Calvados Fine Louis De Lauriston

27 zł

Calvados Louis De Lauriston VSOP

39 zł

Armangnac XO Damblat

Cognac 2cl

18 zł

Hennessy VS

25 zł

Hennessy Fine de Cognac

42 zl

Hennessy XO

42 zł

Francois Voyer XO 1er Cru

42 zł

Martell XO

Liqueurs 4cl

13 zł

Amaretto di Saronno

13 zł

Malibu

13 zł

Kahlua

13 zł

Bailey’s

11 zł

Cointreau

12 zł

Campari Bitter

14 zł

Fernet Branca

Szampany i wina musujące / Champagnes & Sparkling Wines

99 zł

Anno Domini Vegan Spumante, Veneto, Italy

145 zł

Senior Valdobiadene Prosecco Superiore, Bortolomiol, Italy

350 zł

Veuve Clicquot Ponsardin Brut, Champagne, France

350 zł

Moet &Chandon Nectar, Champagne, France

400 zł

Moet & Chandon Rose, Champagne, France

1100 zł

Krug Grande Cuvee, Champagne, France

Wina białe

185 zł

Turnau Solaris, Baniewice

99 zł

Kendermanns Riesling Kabinett, Rheinhessen

180 zł

Hugel Gewürztraminer Alsace A.O.C.

290 zł

Pascal Jolivet Sancerre A.O.C.

350 zł

Fourchaume Thierry Mothe Chablis Premier Cru A.O.C.

99 zł

"L'Elfo" Sacchetto, Pinot Grigio Veneto

119 zł

Montes Sauvignon Blanc Reserva, Casablanca Valley

195 zł

Montes Alpha Chardonnay D.O., Casablanca Valley

165 zł

Kim Crawford Sauvingnon Blanc, Marlborough

245 zł

Hess Chardonnay, Napa Valley

Wina czerwone

195 zł

Turnau Rondo Regen, Baniewice

125 zł

Kaiken Selection Especial Malbec, Mendoza

125 zł

Montes Cabernet Sauvignion Reserva, D.O. Colchagua Valley

125 zł

Montes Merlot Reserva, D.O. Colchagua Valley

155 zł

Montes Pinot Noir, D.O. Colchagua Valley

170 zł

Ventisquero Grey Carmenere, Maipo Valley

395 zł

Montes Purple Angel, D.O. Colchagua Valley

139 zł

TEVA Shiraz, Galilee

195 zł

Hess Select Zinfandel, Mendocino County

115 zł

Chateau Tour de Tourteau Cotes de Bourg ,Bordeaux

190 zł

Joseph Drouhin Pinot Noir, Burgundia

390 zł

E.Guigal Chateauneuf du Pape 2006 Dolina Rodanu

99 zł

Duca Sargento Primitivo Puglia

155 zł

Regolo Valpolucella Ripasso Superiore Sartiri

180 zł

Corte Balda Primitivo Di Manduria Apulia

295 zł

Brancaia Chianti Classico Riserva, Tuscany

360 zł

Masi Costasera Amarone della Valpolicella Classico D.O.C.

350 zł

Giacomo Fenocchio Barolo D.O.C.G.

140 zł

Flor de Vetus D.O, Toro

155 zł

Baron de Ley Reserva, Rioja

Drogi Gościu, jeśli Ci smakowało poleć nas swoim przyjaciołom, a jeśli nie, to poleć nas swoim wrogom.
Do zobaczenia.

HALKA - RESTAURACJA PO POLSKU

Nasz adres

ul. Puławska 43
02 - 508 Warszawa
Stary Mokotów przy Parku Morskie Oko
 

Rezerwacje indywidualne
a'la carte

Zapraszamy!

Restauracja czynna
poniedziałek 13.00 - 22.00
wtorek - sobota 12:00 - 22:00 niedziela - 12:00 - 20:00