DZISIAJ DEGUSTACJA WIN Z ZACHWYCAJĄCEGO DOLNEGO ŚLĄSKA

DZISIAJ DEGUSTACJA WIN Z ZACHWYCAJĄCEGO DOLNEGO ŚLĄSKA

27 listopada mieliśmy przyjemność gościć Dolnośląskich Winiarzy, którzy zaprezentowali nam cudne wina takie jak: Solaris z Winnicy Niemczańskiej. Johanniter z Winnicy Anna. Cabernet Cortis z Winnicy Moderna. Gewurtztraminer, Wino spod Ślęży. Cabernet Cortis z Winnicy Agat w Sokołowcu. Roesler z Winnicy Jaworek oraz Solaris z Winnicy Celtica. Ich niezwykły smak i aromat mogliśmy wypróbować przy specjalnie skomponowanym menu degustacyjnym. W naszym menu gęś kołudzka w roli głównej.

MENU Z GĘSINĄ KOŁUDZKĄ JESZCZE TRWA

MENU Z GĘSINĄ KOŁUDZKĄ JESZCZE TRWA

Menu z gęsią wciąż aktualne! Zapraszamy do zamawiania całej gęsi pieczonej i faszerowanej jabłkami, pomarańczami, czosnkiem. Gęś serwowana na miejscu lub na wynos. Zrób wrażenie na Swoich gościach na domowej uroczystości.

Zamówienia przyjmujemy mailowo: biuro@restauracjahalka.pl lub telefonicznie 509 593 305

DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI I DZIEŃ ŚW.MARCINA

DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI I DZIEŃ ŚW.MARCINA

Dziś wielki dzień Narodowe Święto Niepodległości – święto państwowe w Polsce upamiętnienia odzyskanie niepodległości przez Polskę w 1918, po 123 latach zaborów oraz Dzień Św. Marcin - zapraszamy do świętowania w radości i pokoju przy suto zastawionym stole, dobrym winie i z miłym towarzystwem. Dziś w ofercie specjalne menu Gęsina na Św. Marcina, a w nim: gorący rosół na gęsinie, żołądki gęsie, parfait de foie gras, piersi sous vide, pieczone udka gesię oraz pyszne desery. Dziś mamy też OFERTĘ SPECJALNĄ pieczoną GĘŚ w całości, faszerowaną jabłkami i pomarańczami - na specjalne zamówienie. Po obchodach , marszach i biegach ZAPRASZAMY DO HALKI na świąteczny obiad. 🇵. ❤️💯

GĘSIE MENU

GĘSIE MENU

ZUPA / SOUP

Rosół z Gęsiny z królewskimi borowikami, oliwą lubczykową i pierożkami z kaszanką

Goose broth with royal mushrooms,lovage oil and dumplings filled black pudding

PRZYSTAWKI / STARTERS

Pissaldiere z ciastem francuskim, żołądkami gęsi kołudzkiej,cebulą karmelizowaną i słodko-kwaśną

Puff pastry pissaldiere with goose gizzards, caramelised and sweet & sour onions

 

Parfait de Foie Gras z pieczonymi śliwkami, chipsem z kaszy gryczanej, chutney jabłkowym i sosem z palonego masła

Parfait de Foie Gras with baked plums, buckwheat chips, apple chutney and browned butter sauce

 

DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSES

Konfitowane Gęsie Udko z leśnymi grzybami, brokułem w tempurze, kluską ziemniaczaną, musem z pieczonego buraka z karmelizowanym jabłkiem i sosem imbirowym

Confit goose leg with forest mushrooms, broccoli in tempura, potato dumpling, baked beetroot mousse with caramelized apple and ginger sauce

 

Soczysta Pierś Gęsi Kołudzkiej z pieczonym w miodzie pasternakiem, cydrem gruszkowym, czerwoną kapustą, kluską ziemniaczaną i sosem z palonego masła

juicy breast of Kołuda goose with honey roasted parsnip,pear cider, red cabbage, potato dumpling and browned butter sauce

 

DESER / DESSERT

Torcik Sachera z musem czekoladowym, ganache czekoladowym 70%, czerwonym winem, galaretką śliwkową i migdałowym brownie

Sacher cake with chocolate mousse, 70% chocolate ganache, red wine, plum jelly and almond brownie